Vanliga uppdrag för fotografer

Om du planerar att bli fotograf på heltid så finns det flera vägar att gå. Du kan till exempel bli frilansfotograf, få fast anställning på tidningar eller öppna en egen porträttstudio. Det är en ganska tuff marknad med hård konkurrens, så det gäller att satsa till 100% men samtidigt är det ett så roligt och stimulerande jobb att du aldrig kommer att få tråkigt.

Ett bra tips är att försöka specialisera dig inom vissa typer av foto då det är omöjligt att bli bra på precis allt. Olika foto kräver olika tekniker och utrustning, så det kan dessutom bli väldigt dyrt om du både ska ha enorma teleobjektiv för fågelfoto och en högteknologisk studio för medicinskt foto.

Skaffa klienter

För att få uppdag gäller det att ha ett bra material att visa upp. Börja med att ta massor med egna bilder: porträtt på kompisar, panoramabilder på landskap, snabba foton från sportevents och konstnärliga alster. Gör en bra hemsida som du hela tiden uppdaterar, använd sociala medier till din fördel och kontakta företag och tidningar. Gå med i fotoföreningar och anmäl dig till tävlingar. Du kanske kan få delta i en lokal utställning?

Många fotografer försöker också få in en fot genom att exempelvis ta bilder vid familjemedlemmars och vänners bröllop, vid sidan av den redan anlitade fotografen, eller att gå på stora evenemang där du kan ha turen att få en extra speciell bild. Eftersom foto handlar om att se och synas gäller det att visa framfötterna hela tiden.

FInn din stil

Vissa fotografer går att känna igen med en gång då de har utvecklat en högst personlig stil. Det här är ofta något som utvecklas med tiden, men var medveten om vilka styrkor du har. Är du särskilt skicklig på snabba actionbilder eller är det skuggor och ljus som är ditt forte? Var aldrig rädd för att leka med vinklar och tekniker, det är så du finner din karaktär som fotograf.