Priser för fotografer

Precis som det finns Nobelpris för forskare, Pulizerpris för journalister och Guldbaggen för filmmakare så finns det ett stort antal priser och tävlingar för fotografer. Priserna ges av många olika anledningar, till exempel reportagebilder eller modefoton, och kan leda till mer än bara äran för mottagaren. Att få ett pris är en av de främsta prestigehöjarna och ger fotografen dels fler möjligheter till jobb, dels ett högre gage.

Det finns både svenska och internationella foto-pris för olika kategorier. Även om många är till för professionella fotografer så finns det också amatör-tävlingar och pris för studenter, exempelvis amerikanska ”College Photographer of the Year”, som vanns av svenska Nora Lorek år 2016.

De främsta fotopriserna

För proffsen så finns det vissa utmärkelser som är lika viktiga som en Oscar-statyett för en Hollywood-skådis. Att få välbehövd publicitet är stort för många fotografer och en fantastisk möjlighet att få visa sitt arbete för en bredare publik och potentiella klienter. Många priser organiseras av foto-organisationer eller tidskrifter, men det finns också kameratillverkare som utannonserar tävlingar och delar ut priser som en del av sin marknadsföring.

På den internationella marknaden är ett av de finaste priserna som en fotograf kan få ”International Photography Awards”, förkortad IPA, som årligen delas ut till olika kategorier som sport, natur, konst och reklam. Vinnaren får mycket publicitet, en avsevärd summa pengar och möjligheten att ställas ut i New York.

I Sverige tävlar fotografer årligen i Svenska Mästerskapet i Fotografi, där deltagarna kan ställa upp i olika kategorier som handlar om porträttfoto, exempelvis barn, konst och bröllop. Tävlingen organiseras av Svenska Porträttfotografers Förbund och alla är välkomna att delta. För pressfotografer är det dock ”Årets Bild” som är det mest åtråvärda priset, och det delas ut till fotografer som jobbar inom olika former av media, till exempel sportfotografi, dokumentärer eller vardagsbilder.