Landskap och natur

Vi lever i en fantastisk värld och det finns hur mycket som helst att fotografera. Djur och natur är ett populärt tema, och har en myriad av subkategorier för både proffs och amatörer. Ett specifikt land, en typ av skog, vissa insekter eller bara djurungar är några av dessa kategorier, men listan kan göra kilometerlång.

Naturfotografer kan få ett flertal olika uppdrag. Det finns tidningar som behöver bilder, till exempel resemagasin eller tidskrifter om jakt och fiske, och det finns en hel del företag som säljer utrustning för friluftsliv som behöver foton för sin marknadsföring.

Finn likasinnade

En kul aspekt med alla former av foto är att hitta människor som har liknande intressen. Det finns fotoklubbar i hela Sverige som antingen sysslar med allmänfoto eller där medlemmarna delar en gemensam passion för vissa kategorier. Under Naturfestivalen på Öland möts människor som älskar djur och natur och hit kommer många fotografer för att bland annat visa sina alster och att träffa likasinnade. Fåglar, resor genom vidunderliga landskap, blommor och safarin blandas hejvilt och är lika kul för de fotografer som får presentera sina alster som för deltagarna som blir inspirerade.

Utrustning för naturfoto

Som naturfotograf så behöver du utrustning som passar just den typ av foto du vill syssla med. Om det är landskapsbilder så behöver du vidvinkelobjektiv så att du kan fånga hela det område som du har framför dig: breda blomsterängar, djupa dagar, höga bergskedjor och så vidare. Ska du fota under mörka ljusförhållanden eller om du vill ta bra panoramafoton behöver du ett bra stativ då kameran måste vara helt stilla, helst med en fjärrutlösare så att du inte riskerar att rubba kameran då du knäpper fotot. Ett praktiskt tips om du inte har en fjärrutlösare är att använda kamerans timer för att ta bilderna så att du inte behöver fysiskt trycka på knappen. Är det däremot fåglar eller fjärilar som ska vara dina modeller behöver du teleobjektiv och linser för makrofoto.