Kreativa porträtt

Porträttfotografering handlar om att ta bilder där individen är i fokus. Det är ett sätt att visa hur de ser ut men också vilka de är, och som fotograf finns det många uppdrag att ta inom denna kategori. Studentbilder, företagsfoton och glamour-shots är bara några exempel på fotojobb som har med porträtt att göra, och varje typ kräver olika förberedelser och detaljer.

Som fotograf är det extremt viktigt att alltid vara lyhörd. Klienten har ofta mycket personliga förväntningar när det kommer till porträtt, och det handlar inte enbart om att ta bilder som är korrekta vad gäller ljussättning och färgskala. Porträtt är mycket personliga, och hur bra du gör i från dig är en fråga om samspelet mellan dig och din modell. I vissa fall är målet att visa en person så realistiskt som möjligt medan andra klienter kanske vill ha förskönade versioner. Är du känd för en viss stil så kanske de till och med är ute efter din kreativitet och skaparförmåga.

Realistiska porträtt

Om klienten vill ha bilder som helt enkelt visar hur de ser ut, exempelvis vid passfoto eller bilder på ett företags alla anställda, så är din uppgift mer teknisk än personlig. Här måste du ha bra ljusförhållanden och korrekt utrustning och modellen bör ha relativt neutrala kläder på sig som inte distraherar. Bilderna bör vara klara och skarpa, och modellen ha ett normalt ansiktsuttryck, exempelvis ett lätt leende men inte ett fullt skratt.

Konstnärliga porträtt

Om en person ska fotas mer konstnärligt så kan det vara kul att inte bara leka med skuggor och ljus utan också med smink och rekvisita. Har du tur så är din modell teatraliskt lagd och ni kan experimentera med olika ansiktsuttryck, kroppsställningar och kläder. Den här typen av porträtt tillåter även en viss redigering, exempelvis högre kontrast eller omvandling från färg till svartvitt.