Bli bra på bild

Vid porträttfotografering eller sociala sammankomster så är det hela tiden människan som är i fokus, snarare än miljön eller arkitekturen. Företag anlitar ofta fotografer för att dokumentera sina konferenser eller fester och privatpersoner vill ha bilder på bröllop och dop, för att inte tala om individuella porträtt.

Det är riktigt roligt att ta bilder på människor då det finns en enorm variation men det är också en stor utmaning. De flesta proffsfotografer är överens om att psykologi spelar en stor roll inom porträttfoto då många människor är kamerablyga och känner sig spända när de står framför ett objektiv. Som tur är har erfarna fotografer många äss i ärmen, och här kan du läsa om några bra tips för lyckade porträtt.

Genera mera

Genans är den känsla som oftast hindrar människor från att se naturliga ut på bild. När du ber en familj eller ett sällskap att rada upp sig och le så är det ett garanterat recept för stela miner och onaturliga leenden. Att säga åt dem att slappna av gör knappast saken bättre, och ofta finns det varken tid eller möjlighet att hälla i dem kopiösa mängder alkohol.

Knepet här är att genera alla involverade ännu mera! Det kan låta konstigt, men fungerar i de flesta fallen. Be alla att göra något riktigt töntigt, till exempel att göra de fulaste grimaserna de bara kan eller att hoppa upp och ner på ett ben tio gånger medan de håller i varandra. Så fort de slutar bränner du på och tar massor av bilder i snabb konsekvens: skratten som följer en fånig aktivitet blir både fina och helt naturliga.

Musik

Ett annat sätt att få dina modeller att koppla av på är att spela musik. Fråga om deras favoritlåtar och dra på volymen rejält – personen du fotar kan inte hjälpa att ryckas med och det får honom eller henne att slappna av bättre. Är ni utomhus kan du ha med dig en liten bluetooth-högtalare.