Actionfoto

Om du ska ta bilder med full aktivitet så gäller det att ha bra utrustning, optimala ljusförhållanden och snabba inställningar på din kamera. Sport, tävlingar, dans och lek är några kategorier inom actionfoto, och de är riktigt kul att fota samtidigt som de går i rasande fart. Här finns det inte så mycket utrymme för personliga tolkningar och kreativitet, utan handlar snarare om att ha snabb uppfattningsförmåga och lika snabba reaktioner i fingrarna.

Sportfoto

För att lyckas med sportfoto, oavsett gren, så finns det två ”måsten”: ett bra teleobjektiv och kunskap om sporten. Objektivet låter dig ta bilderna på långt avstånd och du kan ta fantastiska actionbilder när fotbollsspelarna gör mål, hockeyhjältarna gör hisnande tacklingar och volleybollaget hoppar högt. Kunskapen om sporten hjälper dig att veta vad som händer och när du behöver vara extra uppmärksam. Om du till exempel ser att en spelare har en chans till mål kan du istället snabbt fokusera på målvakten och kanske få en helt unik bild av det.

Glöm inte heller publiken! Många gånger kan du få fantastiska bilder genom att vända objektivet mot läktarna. Hejande fans, förtvivlade supportrar eller en djupt koncentrerad tennispublik är alla kul komplement till sportfotona, och ger dem som ser bilderna en smak av atmosfären under matchens gång.

Dansfoto

Vid dans så gäller det att kunna ta bilder som både fångar rörelsen men också bibehåller skärpan. Här handlar det om en fin balans mellan hög och låg exponering och det bästa är att använda båda två omväxlande. Danstävlingar eller föreställningar sker oftast inomhus och om du har tur finns det bra strålkastarbelysning. Gör det inte det får du antingen använda blixt, vilket tyvärr plattar till bilden och ger ett hårt ljus, eller arbeta med höga ISO-inställningar vilket kan matta ut färgerna och skärpan men ge mer rörelse i bilderna.